Wednesday, 9 March 2016

BANKING AWARENESS PRACTICE MCQs FOR ALL BANK EXAMS 2016

1. What is the minimum capital requirement for New Banks in the Private Sector?
a) Rs. 200 crore
b) Rs. 300 crore
c) Rs. 500 crore
d) Rs. 600 crore
e) None of these

2. Many times we read a term "ECB" in financial newspapers. What is the full form of ECB?
a) Essential Commercial Borrowing
b) Essential Credit and Borrowing
c) External Credit and Business
d) External Commercial Borrowing
e) None of the above

3. Which among the following banks has launched "Dhanchayat" an educational film to raise awareness on the dangers of borrowing money from unorganised sources?
a) Axis 
b) ICICI
c) HDFC 
d) SBI
e) YES

4. What is the maximum monthly pension for the subscribers under Atal Pension Yojana?
a) Rs 2000 
b) Rs 3000
c) Rs 4000 
d) Rs 5000
e) None of these

5. If a company which is not a non - banking financial company wants to collect public deposits, it is governed by ___ Act:
a) RBI Act 1934
b) Banking companies Act
c) Companies Act 1956
d) Central Government
e) None of the above

6. Which among the following has launched a Smart Humsafar Plan, a unique plan which offers multiple benefits of savings and insurance cover for husband and wife under a single policy?
a) ICICI Prudential
b) SBI Life 
c) NIACL
d) LIC 
e) HDFC ERGO

7. Which country launched world first Facial recognition ATM?
a) China 
b) Japan
c) US 
d) Canada
e) Brazil

8. Which type of machine is used by Business Correspondents?
a) Micro ATMs 
b) POS
c) Biometric Card Reader
d) Solar empowered
e) Water resistant

9. Which among the following bank has tied up with Chinese ecommerce giant Alibaba to provide easier trade finance to small and medium enterprises (SMEs) in the country?
a) HDFC Bank
b) SBI Bank
c) Canara Bank
d) ICICI Bank 
e) Axis Bank

10. In India, conventionally, bonds are issued by institutions in ____ sector while debentures by corporate in ____ sector.
a) private, public
b) public, private
c) either a or b
d) cooperative, NBFC
e) None of the above

11. What is the name of the platform launched by State Bank of India (SBI) that enables customers to book their foreign exchange transactions online?
a) SBI eforex
b) SBI emoney
c) SBI eonline
d) SBI eshare
e) SBI ebuddy

12. In CDR, "R" stands for ____.
a) Ratio 
b) Receipt
c) Regulation 
d) Restructuring
e) Reserve

13. Which of the following is not a function of General Insurance?
a) Cattle Insurance
b) Crop Insurance
c) Marine Insurance
d) Fire Insurance
e) None of the above

14. The Bank for International Settlements (BIS) is the world's oldest international financial organization established on 17 May 1930. The mission of the BIS is to serve central banks in their pursuit of monetary and financial stability, to foster international cooperation
in those areas and to act as a bank for central banks. The head office of BIS is located in ___.
a) Hong Kong 
b) Switzerland
c)China 
d) Mexico
e) Australia

15. National Investment and Infrastructure Fund (NIIF) is a fund created by the Government of India for enhancing infrastructure financing in the country. To be operational by the year end, the headquarter of NIIF will be located in ____.
a) Mumbai 
b) New Delhi
c) Bengaluru 
d) Chennai
e) Kolkata

16. Special Drawing Rights (SDRs) are international foreign exchange reserve assets issued by
a) World Bank 
b) WTO
c) ADB 
d) IMF
e) None of these

17. Which of the following types of accounts are known as "Demat Accounts"?
a) Zero Balance Accounts
b) Accounts which are opened to facilitate repayment of a loan taken from the bank. No other business can be conducted from there
c) Accounts in which shares of various companies are traded in electronic form
d) Accounts which are operated through internet banking facility
e) None of the above

18. According to the Socio Economic and Caste Census (SECC) which among the following states in India has highest per cent of Urban BPL households?
a) Bihar 
b) Uttar Pradesh
c) Manipur 
d) Jharkhand
e) Sikkim

19. Payment of a cheque may be countermanded by the ___
a) Payee 
b) Drawer
c) True owner 
d) Drawee
e) None of these

20. Union Government has decided to set up a Bank Board Bureau (BBB) to monitor key performance indicators of two dozen public sector banks (PSBs). BBB will start functioning from ___.
a) 31st December 2015
b) 1st January 2016
c) 31st March 2016
d) 1st April 2016
e) 1st June 2016

21. Identify the well known person related to Banking field in India from the following?
a) Mrs. Meira Kumar
b) Mrs. Kiran Shaw
c) Mr. Arun Jaitley
d) Dr. D Subbarao
e) All of the above

22. A fixed deposit receipt is kept with the bank for its safety, is known as ___?
a) Safe custody
b) Safe deposit
c) Locker
d) Valid safe deposit
e) None of the above

23. Reserve Bank will issue ___bank notes with 3 additional features to aid the visually impaired in identification.
a) Rs. 500 and Rs 1,000
b) Rs. 100 and Rs. 500
c) Rs. 50 and Rs. 100
d) Rs. 10 and Rs. 100
e) None of these

24. Simply click a card launched by SBI special for ____.
a) Cash Transfer
b) Online Shopping
c) Pay Utility Bills
d) For Home Loans
e) None of these

25. Banking Companies are prohibited under Sec 8 of banking Regulation Act to sell and purchase securities. Yet Banks are selling securities (of the customer) which are under pledge as permitted by:
a) Indian Contract Act
b) SARFAESI Act
c) Government Notification
d) Banking Regulation Act
e) None of these

26. Hypothecation is:
a) Atransaction of conditional sale
b) A legal transaction whereby goods may be made available as security for a debt
c) Transfer of ownership by the borrower to the lender
d) Either a or b
e) None of the above

27. Mortgage is a:
a) Security on movable property for a loan
b) Security on immovable property for a loan
c) Concession on immovable property
d) Facility on immovable property
e) Security on loan sanctioned against fixed deposits

28. What is the minimum amount to be invested under Sukanya Samriddhi Scheme?
a) Rs. 500 
b) Rs. 1000
c) Rs. 1500 
d) No ceiling
e) Rs. 100

29. The Main activity of the Financial Intelligence Unit India (FIUIND) is to control:
a) Tax Evasion
b) Money Laundering
c) Terrorism
d) Avoiding NPAs
e) Avoiding frauds in ATMs

30. The SARFAESI Act 2002 empowers Banks / Financial Institutions to recover their non-performing assets (bad loans) without the intervention of the Court. In "SARFAESI" second "S" stands for ____.
a) Securitisation
b) Security 
c) Statutory
d) Share 
e) Saving

31. The main function of an Asset Management Company is to:
a) hold the securities of various schemes
b) manage the funds by making investments in various types of securities
c) hold its property for the benefit of the unit holders
d) act on behalf of SEBI
e) All the above

32. Global Rating Agency Fitch has downgraded Viability Rating (VR) by one notch to 'bb' of which among the following banks?
a) Bank of Baroda
b) State Bank of India
c) Punjab National Bank
d) Canara Bank
e) IDBI Bank

33. The Banking Codes and Standards Board of India was registered on 18th February, 2006 under which of the following RBI Act?
a) Banking Regulation Act
b) The Societies Registration Act, 1860
c) Cooperative Societies Act
d) None of the above
e) All the above

34. As per the Banking Ombudsman Scheme, any person can file a complaint before the Banking Ombudsman, if the satisfied reply is not received from the bank within a period of ____.
a) one month 
b) three months
c) two months 
d) six months
e) None

35. CIBIL as a credit bureau caters to:
a) Consumer segments
b) Commercial segments
c) Both commercial and consumer segments
d) Nationalized Banks only
e) Private Banks only

36. Infusion of liquidity, by RBI, is done through _____ from / to banks under a _____ transaction.
a) borrowing, repo
b) borrowing, reverse repo
c) lending, repo
d) lending, reverse repo
e) None of the above

37. Some banks are financing big projects like construction of roads, bridges etc. Financing such projects means banks are helping exactly in:
a) Infrastructural Development
b) Project Management
c) Developing core sector Industry
d) Financial Inclusion
e) All of the above

38. A rate of exchange established between any two currencies on the basis of the respective quotation of each currency in terms of a third currency is known as:
a) Cross rate 
b) Merchant rate
c) Wash rate 
d) Composite rate
e) None of the above

ANSWERS:
1) c; 2) d; 3) c; 4) d; 5) c; 6) b; 7) a; 8) c; 9) d; 10) b;
11) a; 12) d; 13) e; 14) b; 15) a; 16) d; 17) c; 18) c; 19) b; 20) d;
21) d; 22) a; 23) a; 24) b; 25) d; 26) b; 27) b; 28) b; 29) b; 30) b;
31) b; 32) c; 33) b; 34) a; 35) c; 36) c; 37) a; 38) a.